Faluszéli Házikó

Kemencénk

Nemsokára.....

Már van lapátom és kemence ajtóm :) Egyszer csak neki kezdünk :)

2017. 05. 04.

Kész a kemence alapja. Egyben készül a félig zárt szaletlivel. Kőművesünk igen alapos, így egy masszív, bevasalt alapot készített. Csak lesz kemencém :)

2017. 07. 27

Régi vágyam válik valóra. Igyekszem mindenben segíteni a párom munkáját, hogy minél előbb kész legyen a kemencém. Ez egy első kéményes donga kemence lesz. 90X90 cm-es lesz a tűztere. Úgy hívják kemencés nyelven, hogy 4 tepsis. Szép nagy jószág, már most :)

Nem bánom, hogy a szaletli negyedét elfoglalja. Lesz mellette mosogató, ide szeretném kihozni a gáztűzhelyemet is, így legalább nem a lakást fűtöm nyáron a befőzésekkel. Ide szánom Mamám régi kredencét is, amit már lefestettem fehérre. Itt minden kék-fehér lesz, előszedtem a régi korondi tányérokat, kancsókat, tálakat. Varrattattam kékfestő,- vászon és csipke terítőket. Még asztalt és egy szép padot kell keresnem.

2017. 11. 10

Komolyan mondom, hogy könny szökött a szemembe, miután leszálltam a kemence lábazatáról és megnéztem mit alkottunk. Már vagy 10 éve szeretnék kemencét, először a házunkhoz akartuk építeni, aztán a szőlőbe. Az idén nagy nehezen elkezdtük a tanyánkon. Elkészült az alapja, majd a lábazata is. Azután pedig nagy szünet. Mindig volt sürgősebb munka.

Most már, hogy felkészítettük kis tanyánkat a télre, párom megkérdezte, hogy gondolom ezt a kemence projektet :) Megbeszéltük, hogy lesz egy hátfal rész, ahová kerámiákat és a szakajtókat teszem, ennek fog nekitámaszkodni a kemence dongája, a dongát elől-hátul aláfalazzuk. Az első aláfalazásban lesz a kemence tévője (ajtaja). Elől lesz a kémény is.

Ebéd után jár a pihenés. Pihenés után azt mondja a párom, hogy ha segítesz, akkor megcsináljuk a dongát. Már hogy a fenébe ne segítenék :) Induljunk és csináljuk :)  Bekevertük az összetört vályogtéglát vízzel, hagytuk pihenni. Közben beállítottuk a ramonádot, (ez tartja a boltívben rakott téglákat) megemeltük két téglával, plusz kiékeltük, hogy könnyebb legyen kiszedni. Párom faragott egy rakat fél téglát én pedig válogattam az egészeket. Összeállt az agyag is, jó anyag lett belőle. Nekiálltunk a falazásnak, de mivel az egyik oldalhoz nem fért hozzá a párom, így én ugrottam fel a lábazatra és raktam egymás után a téglákat. Egy kis agyag, egy kis tégla, és alakul a kemence. Nem könnyű a kőművesek dolga, fáj a csuklóm rendesen. Kész lett a donga része.

Annyira szép, hogy nem bírtam aludni az örömtől. Másnap kiszedtük a ramonádot és láss csodát, nem borult össze :) Párom berakta a hátulját is. A szomszédok átjöttek megnézni, az egyik már mondta is, hogy most megy kismalacot venni, vegyen eggyel többet, megsütjük? Naná, hogy megsütjük, mellé jófajta házi kenyeret is :) Visszük Bokiék legjobbik borát és boldogság lesz :)

2018. 05. 07

A kemencém donga részét még egy réteg vályoggal vakoltam be. Elég repedezett volt az őszi vakolás, így kevertem az agyagba egy kis homokot is. Most már úgy látom, hogy jó lesz. Ha megszárad, már csak meszelni kell. Remélhetőleg Pünkösd hetében megcsinálják a kéményét is, aztán lehet meszelni és pakolni.

2018. 06. 06.

Végre kész a kemencém, annyira örülök neki, hogy el sem tudom mondani. Sok-sok terv és tanulmányozás után, találtam az interneten egy oldalt, ahol kemence tulajdonosok osszák meg bölcsességüket a zöldfülű kemenceépítőkkel.

https://www.kemencebence.hu/ 

Megjegyzés: átköltözött az oldal:

https://kemencebaratok.eu/

Itt minden információt meg lehet tudni, bátran lehet kérdezni. Azt hittem, hogy nőként háttérbe leszek szorítva, de ez nem így történt. Minden kérdésemre pontos szakmai választ kaptam, bíztattak, hogy így tovább.

A kemencénk úgy készült, mint a Luca széke :)  Lassan, de biztosan. Párom értetlenkedése ellenére egy zárható nyári konyhába építettük. Mivel a nyári konyhán egy két méter széles pajtaajtó van, kinyitva olyan az egész helység, mint egy szaletli. Persze nyáron meleg lesz, de télen a helységet is fűteni tudjuk majd a kemencével.

Természetesen teljesen másképp épült a kemence, mint ahogy azt elterveztük. Én egy kisebb kemencét akartam, aztán jó tanácsra egy 4 tepsis kemence épült. Később a nagy konyhámban, majd szeretnék egy épített sparheltet is, amiben lesz egy kis kemence is. Mivel fal mellé építettük, párom nem fért hozzá a dongaépítéshez, így aktívan kőműveskedtem én is. Annyira élveztem a dongaépítését, hogy a vakolás is rám maradt.

Aztán a hátsó fal miatt nem lett elég az első kéménynek a hely, de megoldottuk, kicsit rálóg a dongára a kémény alsó része. Azóta már be lett pucolva az alja is, már csak a meszelés vár rám. Egyúttal rakok egy kis tüzet is :)

József Attila: Tél (részlet)

Azt a tüzet, ó jaj, meg kéne rakni,

Hogy fölengednének az emberek!

Visszatérve a KemenceBarátok oldalra, egy nagy kemencés családba csöppentem, csupa segítőkész, barátságos ember közé, akik rögtön meghívtak a kemencés találkozóra is. Így nem csak új kemencém lett, hanem sok új barátom is lesz :) Nagyon tisztelem az olyan embereket, akik önzetlenül segítenek a másikon, jómagam is ilyen vagyok, tudom, hogy nagyon sok áldozattal jár mások segítése, de a lelkünknek jót tesz adni.

Mégegyszer, vagy ezerszer köszönöm KEMENCEBARÁTOK a segítséget, ha felénk jártok, szívesen látunk Benneteket. A találkozón szeretnék sokat tanulni Tőletek, és megpróbálok majd én is segítségetekre lenni.

Hogy miért is lett kemencém? Azért, mert én is akarok a kenyértészta maradékából (vakarékból) a kis unokáimnak, cipót sütni, mert sokszor fogunk barátokkal, szomszédokkal közösen sütni, főzni, mert mennyei étkeket lehet benne készíteni, mert jó hozzábújni és jó emlékezni azokra a nagyszülőkre, akik gyermekkorom példaképei.

2018. 06. 30.

Kipróbáltuk, beüzemeltük :)

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el