Faluszéli Házikó

Papírbrikett

Tavaly vettük ezt az okos kis brikettgyártó gépet.

Csíkokra vágott irodai papírhulladékot beáztatunk vízbe, majd a préselőbe téve briketteket gyártunk belőle. Két hónap alatt teljesen kiszárad. Mi cserépkályhába használjuk el. Napi 4-6 darab brikett és 6-8 darab kar vastagságú akáchasábbal kellemes meleget varázsolunk a nappaliban. Nagyon sok fát spórolt számunkra a brikett. Igaz több a hamu, de ezt nem bánjuk, mert a hamut is hasznosítjuk. Egy óra alatt 45-50 darab brikettet lehet gyártani. Télen száraz helyre kell tenni, mert megszívja magát nedvességgel. Könnyen meggyullad, tartósan ég és izzik, jó a hő leadása.


Komposzt gödör

Nagyon rég óta van komposzt gödröm, a konyhai szemét kétharmad része ide kerül. Zöldségek-gyümölcsök meghámozott héja, felesleges levele, tojáshéj, kávé zacc, cserepes virágokból a föld, mind mind mennek bele. A kertből a fűnyesedéket, végony gallyakat, száraz növényeket, és a fahamut is beletesszük.  Két-három évente kiürítem, eltalicskázom a földet a virágok és bokrok alá. Vasvillával átmozgatom időnként, egyéb munkám nincs vele. A madarak is szeretik kapirgálni, mindig találnak benne olyan ennivalót, amire épp szükségük van.

Újrahasznosítás, környezetvédelem

Elnézem, hogy mennyi szemét van mindenhol. Az utak mentén az árokban, a konténer mellett a földön, a kertekben, házakban, az erdőben zacskóstól. Számomra ez felfoghatatlan. Emberek!!! Mit akartok itt hagyni a gyermekeitekre??? Miért nem lehet normálisan gyűjteni a szemetet? Mikor veszítek észre, hogy ellep bennünket a szemét?

Annyi lehetőség van már a szelektív szemét gyűjtésére, külön a műanyag, külön a fém, külön a papír. A zöld nyesedékeket pedig komposztálni lehet. Megértem én, hogy a második vagy harmadik emeleten nem lehet komposztálni, de ha van lehetőség külön gyűjteni, tedd meg. Magunkat és gyermekeinket védjük egy kevés oda figyeléssel.


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el