Babos tarhonya
2017.07.29
Szeretjük a tarhonyát köretnek, nagyon jól passzol a vörösboros marhalábszár vagy marhanyak pörkölthöz. A vendégeink szívesebben fogadják köretnek, mint a főtt burgonyát. Nagy mennyiségben nekem is könnyebb elkészíteni.
Hozzávalók:
- 50 dkg tarhonya
- 20 dkg főtt fejtett bab (vagy babkonzerv)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgó olaj
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- 1-2 db zellerlevél
- 1-1,5 l alaplé (vagy víz)
Elkészítés:
- A babot beáztatjuk (én egy éjszakán át hagyom ázni), majd az áztató vizet leöntjük, és hideg vízzel feltesszük főzni. Lassú tűzön puhára főzzük (vigyázzunk rá, hogy ne följön szét, mert még a tarhonyával is össze kell főzni).
- Ha konzerv babból készül, akkor a babról le kell mosni a konzervlevet.
- A hagymát megpucoljuk, megmossuk, és apróra vágjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk.
- Hozzáadjuk a tarhonyát, összepirítjuk, majd felengedjük húslével vagy vízzel. Ízesítjük sóval, borssal.
- Kb. 20 percig főzzük, hozzáadjuk az apróra vágott zeller levelét és a főtt babot. Még 5 percig főzzük.
- Ha marad rajta kevés víz, fedjük le fedővel és magába szívja.
Megjegyzés:
- Tehetünk bele 1-1 paprikát, paradicsomot apróra vágva :)