Baconos kenyér
2017.10.13
![](https://e4a648d4c7.cbaul-cdnwnd.com/c5f82d3cac597c9e6e2c0cfbb364783c/200000217-6e5746f532/baconos-keny%C3%A9r.jpg?ph=e4a648d4c7)
Elfogyott a kenyerünk, nekiálltam sütni. Nagyon finom lett, Gábor fiam rögtön nekiesett. Igazán tartalmas, jó ízű kenyeret kaptam, ki fogom próbálni sonkával is. Senki ne féljen a kenyérsütéstől, mert semmi exra nincs benne, és sokkal ízletesebb, tömörebb kenyeret kapunk, mint amit a boltokban árulnak. Ráadásul nincs benne semmilyen adalék.
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt BL50
- 20 dkg rétesliszt (vagy teljes kiőrlésű liszt)
- 3,2 dl víz
- 2 dkg élesztő
- 4 ek napraforgó olaj
- 0,5 teáskanál cukor
- 2 kávéskanál só
- 10 dkg bacon
Elkészítés:
- Vizet a cukorral összekeverjük, és meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen megfuttatjuk.
- A sima lisztet átszitáljuk, belerakjuk a réteslisztet és a sót. Összekeverjük.
- Hozzáadjuk a felhabosodott élesztőt, és összedolgozzuk. Apránként adjuk hozzá az olajat, és még mindig dagasszuk egészen addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától, és nem lesz szép tiszta a kezünk. Kb. 20 perc.
- Ekkor letakarjuk az edényt, és meleg helyen kelesztjük a tésztát. Ez kb. 40 perc.
- Ha megkelt, kiborítjuk lisztes felületre, kezünkkel széthúzogatjuk kb. 50x50 cm-re, mint ha lángos lenne.
- Megszórjuk apróra vágott bacon szalonnával, és feltekerjük, mint a bejglit.
- Megformázzuk, kiolajozott formába rakjuk, és még 1/2 órát kelesztjük.
- Tetejét bevagdossuk, és előmelegített 180 fokos sütőben, 50-60 perc alatt megsütjük.