Burgonya ropogós
2017.08.18
![](https://e4a648d4c7.cbaul-cdnwnd.com/c5f82d3cac597c9e6e2c0cfbb364783c/200000182-1717118125/krumplis-t%C3%B3csni.jpg?ph=e4a648d4c7)
Ezt az ételt tájegységenként másnak nevezik. Tócsni, tócsi, lapcsánka, macok, röszti, krumpliprósza, cicege... Természetesen az elkészítése is más és más. Készítik aludttejjel, kefírrel, hagymásan, nagyon apróra reszelve, zsírral és még ezerféle képpen. Én ezt az egyszerű nevet adtam neki. Szereti a család. Szoktam köretként is használni.
Hozzávalók:
- 6 db közepes burgonya
- 2 db tojás
- 300 g tejföl
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 dl napraforgó olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
- Hozzákeverünk 4 evőkanál tejfölt, 2db nyers tojást, és annyi lisztet, hogy laza galuskatészta állaga legyen.
- Ízesítjük sóval, borssal.
- Bő, forró olajba, evőkanálnyi mennyiségeket szaggatunk, melyeket ellapítunk. Ha megfordítjuk őket, vegyük kisebbre a gázt, hogy ne égjen meg.
- Sülés közben ajánlatos megszurkálni őket villával, hogy jobban süljön a közepe.
- A maradék tejfölt ízesítjük sóval és reszelt fokhagymával. Ezzel kínáljuk.