Füstölt húsleves, pirított zsemlekockás galuskával
2017.07.09
![](https://e4a648d4c7.cbaul-cdnwnd.com/c5f82d3cac597c9e6e2c0cfbb364783c/200000153-85c9286bf5/f%C3%BCst%C3%B6lt-h%C3%BAsleves.jpg?ph=e4a648d4c7)
Ez a recept nagyon régi, dédi mama örökítette nagymamára, nagymama anyósomra, anyósom pedig nekem tanította meg. Remélem kis mennyeim is tovább viszik a receptet.
Hozzávalók:
A leveshez
- 50 dkg sertésoldalas (füstölt vagy karaj)
- 5 db sárgarépa
- 3 db fehérrépa
- 1 csokor petrezselyem
- 1db zellerlevél
- 1 kis zeller
- 1 kis karalábé
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- 4-5 szem egész fekete bors
- ételízesítő ízlés szerint
A galuskához
- 30 dkg finomliszt
- 3 db tojás
- só vagy ételízesítő ízlés szerint
- petrezselyem apróra vágva
- 3 db zsemle (vagy szeletelt kenyér)
- őrölt bors
Elkészítés:
- A húst megmossuk, és hideg vízben felrakjuk egy méretes edényben (5-6 l) főni.
- A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és aprítjuk.
- A zsemléket vagy a szeletelt kenyeret a héjától megfosztjuk, és apró kockákra vágjuk, majd sütőben 200 fokon, folyamatos figyelés mellett világos barnára pirítjuk.
- Ha a húslé felforrt, hagyjuk még egy öt percig forrni, majd leöntjük az első habos, zavaros levet róla. Erre azért van szükség, mert a füstölt hústól nagyon sós és nagyon zavaros lenne a levesünk.
- A húsokat hideg vízben újból felrakjuk főni, ami már csak pezsegve forrhat, ugyanúgy, mint a rendes húsleves.
- Kb. 2 óra múlva (amikor a hús annyira megpuhul, hogy a villát bele lehet szúrni) beletesszük a zöldségeket, ízesítjük szemes borssal, ételízesítővel (figyelni kell arra, hogy a hús még mindig sós).
- A zöldségekkel együtt még másfél órát főzzük.
- A liszttel, tojással, vízzel, őrölt borssal, ételízesítővel és az apróra vágott petrezselyemmel készítünk egy laza galuskatésztát, amit alaposan összedolgozunk, majd hozzáadjuk a pirított zsemlekockákat (óvatosan, hogy ne törjenek össze)
- Fél órát pihentetjük, majd lobogó, forró vízben, evőkanálnyi galuskákat szaggatva megfőzzük.
- Ha kész a levesünk, feltétlenül szűrjük le, mert másnapra nagyon sós lesz.