Gyümölcskenyér
2017.06.27
![](https://e4a648d4c7.cbaul-cdnwnd.com/c5f82d3cac597c9e6e2c0cfbb364783c/200000143-d9e78dae26/gy%C3%BCm%C3%B6lcskeny%C3%A9r.jpg?ph=e4a648d4c7)
Sok receptből összegyúrt saját recept. Nagyon finom, könnyű a tésztája. Sokáig friss maradna, ha meghagyná a családom.
Hozzávalók:
- 1 bögre finomliszt (bögre 2,5 dl)
- 15 dkg rétesliszt
- 10 dkg mandula (durvára darálva)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1,5 dl napraforgó olaj
- 1,5 dl tej
- 3 db tojás
- 20 dkg aszalt gyümölcsök
- 5 dkg dió
- 5 dkg datolya
- 3 dkg kandírozott narancshéj
- 1 kk citromhéj (reszelve)
- 2 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 2 ek méz
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük (liszt, rétesliszt, darált mandula, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, szódabikarbóna, mézeskalács fűszerkeverék).
- Az aszalt gyümölcsöket, jelen esetben aszalt áfonyát, szilvát, datolyát, kandírozott narancshéjat és diót nagyobb darabokra aprítjuk.
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzákeverjük az olajat, mézet, reszelt citromhéjat és tejet. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.
- A tojássárgájás keveréket összedolgozzuk a száraz hozzávalókkal. A felvert fehérjét már csak nagy mozdulatokkal, lapáttal keverjük a tésztához.
- Sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük a masszát. Ebből az adagból 2 db lesz. Csak 2/3 részig öntsük, mert sokat változik a térfogata.
- 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Tűpróba!