Házi ketchup

2017.04.24

Tavaly a kertben is sok paradicsom termett, ráadásul még kaptam is. Sok paradicsomból mit lehet készíteni? Ketchupot. Most főztem életemben először, de nem utoljára :) Nagyon ízlett a családnak. Keveselték.

Gluténmentes!

Hozzávalók:

  • 4 kg paradicsom
  • 1 kg kápia paprika
  • 4 db hagyma (nagy fej)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 dl almaecet
  • 4-6 evőkanál cukor vagy édesítőszer (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál só (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 1 dl víz
  • 1/2 kávéskanál citromsav

Elkészítése:

  1. A paradicsomot, paprikát, hagymát, fokhagymát tisztítás után összedarabolom.
  2. Felteszem főni, aláöntöm a vizet, ízesítem sóval, borssal, babérlevéllel.
  3. Addig főzöm, amíg elpárolog a víz belőle, besűrűsödik, ugyan úgy, mint a paradicsomlé főzésénél.
  4. Ekkor átpasszírozom, és visszateszem a tűzre.
  5. Ízesítem cukorral és almaecettel.
  6. Még fél óra főzés után beleteszem a citromsavat, fertőtlenített üvegekbe öntöm, lezárom és fejre állítom az üvegeket öt percre.
  7. Száraz dunsztban két nap alatt hűl ki. Mehet a polcra.

Megjegyzés:

  • Ízlés szerint lehet még bazsalikommal vagy oregánóval ízesíteni.
  • Cukor helyett mézzel is édesíthetjük.
  • Mindezt passzírozás előtt tegyük.
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el