Házi ketchup
2017.04.24

Tavaly a kertben is sok paradicsom termett, ráadásul még kaptam is. Sok paradicsomból mit lehet készíteni? Ketchupot. Most főztem életemben először, de nem utoljára :) Nagyon ízlett a családnak. Keveselték.
Gluténmentes!
Hozzávalók:
- 4 kg paradicsom
- 1 kg kápia paprika
- 4 db hagyma (nagy fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 3-4 db babérlevél
- 1 dl almaecet
- 4-6 evőkanál cukor vagy édesítőszer (ízlés szerint)
- 1 teáskanál só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- 1 dl víz
- 1/2 kávéskanál citromsav
Elkészítése:
- A paradicsomot, paprikát, hagymát, fokhagymát tisztítás után összedarabolom.
- Felteszem főni, aláöntöm a vizet, ízesítem sóval, borssal, babérlevéllel.
- Addig főzöm, amíg elpárolog a víz belőle, besűrűsödik, ugyan úgy, mint a paradicsomlé főzésénél.
- Ekkor átpasszírozom, és visszateszem a tűzre.
- Ízesítem cukorral és almaecettel.
- Még fél óra főzés után beleteszem a citromsavat, fertőtlenített üvegekbe öntöm, lezárom és fejre állítom az üvegeket öt percre.
- Száraz dunsztban két nap alatt hűl ki. Mehet a polcra.
Megjegyzés:
- Ízlés szerint lehet még bazsalikommal vagy oregánóval ízesíteni.
- Cukor helyett mézzel is édesíthetjük.
- Mindezt passzírozás előtt tegyük.