Itt az ősz, főzzünk szőlőlekvárt!
2017.09.25
Egy online receptoldalon találtam először szőlőlekvár receptet. Mivel nekünk is van szőlőnk, természetes, hogy szüretkor kipróbáltam. Annyi üveggel raktam el, hogy karácsonykor mindenki kapott ajándékba. Nagyon finom ízű, kicsit az áfonya ízre hasonlít. Nekünk Medoc fajtánk van, ebben van egy kis muskotályos, gyümölcsös íz is. A must 22 fokos volt, így sokkal kevesebb cukor kellett bele.
Hozzávalók:
- 4 kg szőlő
- 20 dkg nyírfa,- nád vagy gyümölcscukor
- 2 csomag dzsemfix 4:1
- 1 dl víz
Elkészítés:
- A szőlőt alaposan megmossuk, és leszemezzük.
- Feltesszük 1 dl vízzel főzni.
- Kb. 40 perc főzés után átpasszírozzuk nagy lyukú szitán vagy tésztaszűrőn. Vigyázzuk rá, hogy a szita lyukán ne menjen át a mag.
- Az átpasszírozott szőlőlevet megmérjük. Nekem pont 2,5 liter lett belőle.
- Hozzátesszük a cukrot.
- Visszatesszük, és felforraljuk.
- Belekeverjük a 2 csomag dzsemfixet, 3 percig forraljuk még.
- Kiforrázott lekváros üvegekbe merjük, lezárjuk.
- Száraz dunsztba (paplanok közé) tesszük. 2 nap múlva mehet a polcra.
Megjegyzés:
- A cukor mennyisége a szőlő édességétől függ.