Kelkáposztás töltött káposzta
2017.05.17

Jucus
barátnőmnél ettem először ilyet. Finom nyári étel, friss káposztából. Lehet
pulykahúsból is készíteni, akkor teljesen zsírmentes. Másnap hidegen isteni :)
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús
- 2 közepes fej kelkáposzta
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 db közepes vöröshagyma
- 2 db tojás
- 1 bögre rizs
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- őrölt fűszerkömény ízlés szerint
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 3 dl húsleves alaplé
- 50 dkg tejföl
- 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
- A kelkáposzta leveleket torzsájáról leszedjük, kiválogatunk kb. 20 db egyforma méretű leveleket, melyeket bő, forró vízben pár percig előfőzzünk.
- A rizst félkeményre főzzük.
- A füstölt szalonnát zsírjára sütjük, majd kiszedjük belőle a szalonna darabokat.
- A tejfölt kikeverjük a szalonna darabokkal.
- A szalonna zsíron megdinszteljük az apróra vágott vörös hagymát.
- Egy méretes tálban bekeverjük a darált húst dinsztelt hagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, őrölt köménnyel, főtt rizzsel, nyers tojással.
- Megtöltjük a káposzta leveleket és 25X39 tepsibe sorakoztatjuk őket.
- Tetejére paradicsomot és paprikát lehet karikázni.
- Felöntjük húslével, hogy félig ellepje, és lefóliázva 1 órát főzzük a sütőben.
- Levesszük a fóliát róla és rákenjük az összes tejfölt, majd visszatesszük a sütőbe és még 30-35 percig sütjük.
- Tejföllel tálaljuk.
- Megszórhatjuk még sajttal is.