Mandulás, meggyzselés túrótorta szülinapomra
2017.07.16
Amikor félévszázados lettem, készítettem egy saját magam által kigondolt tortát. Azt tudtam, hogy túrótorta lesz, de hogy milyen, az csak menet közben alakult ki. A mandula, meggy és túró párosítás tökéletes lett. Mivel egyszer már megjártam a zseléfixxel, így a főzendő zselatint választottam. Jó döntés volt, tökéletesen kemény lett a torta.
Hozzávalók:
A piskótához
- 4 db tojás
- 4 dkg őrölt mandula
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 ml mandulaaroma
- 1 kk sütőpor
- 4 evőkanál porcukor
- 1 csipet só
A vajkrémhez
- 10 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál citromlé
A túrókrémhez
- 50 dkg tehéntúró
- 40 dkg tejföl
- 1 citrom reszelt héja
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag zselatin
- 4 csomag vaníliás cukor
A meggyzseléhez
- 1 üveg meggybefőtt
- 4 evőkanál cukor
- ½ citrom reszelt héja
- ½
csomag zselatin
A díszítéshez
- 5 dkg mandulapehely
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. Sárgáját kikeverjük a mandula aromával.
- A száraz hozzávalókat - mandulaőrleményt, lisztet, sütőport és porcukrot összekeverjük, és hozzáadjuk a tojássárgájához. Alaposan összedolgozzuk.
- A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, és nagyon óvatosan az előző masszához keverjük.
- Papírral bélelt formába öntjük, 175 fokos előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Tűpróba!
- A túrókrémhez a tejfölt összekeverjük a cukorral, reszelt citrom héjával, és felmelegítjük, belekeverjük a zselatint is. Óvatosan, folytonos keverés mellett melegítjük, hogy a zselatin teljesen felolvadjon benne. Nem szabad forralni! Lehűtjük!
- Ha kihűlt, hozzákeverjük az áttört túrót, ízesítjük vaníliás cukorral.
- A meggyzseléhez kompótot főzünk, jelen esetben a kész befőtt levét felmelegítjük, hozzáadunk cukrot, reszelt citromhéjat, belekeverjük a zselatint és kis lángon, folytonos keverés mellett melegítjük a zselatin felolvadásáig. Ekkor beleborítjuk a meggyet is. Összekeverjük. Hűtjük!
- A vajkrém hozzávalóit alaposan összekeverjük.
- Elkészítjük a tortát: A piskótát nagyon vékonyan megkenjük - a tetejét és oldalát is - vajkrémmel. Körbefóliázzuk dupla, magas fóliával, mintha sütőforma lenne. A vajkrémtől tökéletesen hozzátapad a fólia. Beleöntjük a túrókrémet, nem kell félni, hogy híg, mert keményre dermed. Hűtőbe rakjuk minimum 2 órára. (Én ez idő alatt készítem el a zselét.)
- Ha megdermedt, ráöntjük a zselét, és további 1 órára visszatesszük a hűtőbe. Ha kész, leszedjük a fóliát és az oldalát megszórjuk mandulaforgáccsal.
Megjegyzés:
- A zselatin helyett használhatunk 1-1 zacskó vaniliás pudingot is.