Mandulás, meggyzselés túrótorta szülinapomra

2017.07.16

Amikor félévszázados lettem, készítettem egy saját magam által kigondolt tortát. Azt tudtam, hogy túrótorta lesz, de hogy milyen, az csak menet közben alakult ki. A mandula, meggy és túró párosítás tökéletes lett. Mivel egyszer már megjártam a zseléfixxel, így a főzendő zselatint választottam. Jó döntés volt, tökéletesen kemény lett a torta.

Hozzávalók:

A piskótához

  • 4 db tojás
  • 4 dkg őrölt mandula
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 ml mandulaaroma
  • 1 kk sütőpor
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 csipet só

A vajkrémhez

  • 10 dkg vaj (vagy margarin)
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál citromlé

A túrókrémhez

  • 50 dkg tehéntúró
  • 40 dkg tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag zselatin
  • 4 csomag vaníliás cukor

A meggyzseléhez

  • 1 üveg meggybefőtt
  • 4 evőkanál cukor
  • ½ citrom reszelt héja
  • ½ csomag zselatin

A díszítéshez

  • 5 dkg mandulapehely

Elkészítés:

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. Sárgáját kikeverjük a mandula aromával.
  2. A száraz hozzávalókat - mandulaőrleményt, lisztet, sütőport és porcukrot összekeverjük, és hozzáadjuk a tojássárgájához. Alaposan összedolgozzuk.
  3. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, és nagyon óvatosan az előző masszához keverjük.
  4. Papírral bélelt formába öntjük, 175 fokos előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Tűpróba!
  5. A túrókrémhez a tejfölt összekeverjük a cukorral, reszelt citrom héjával, és felmelegítjük, belekeverjük a zselatint is. Óvatosan, folytonos keverés mellett melegítjük, hogy a zselatin teljesen felolvadjon benne. Nem szabad forralni! Lehűtjük!
  6. Ha kihűlt, hozzákeverjük az áttört túrót, ízesítjük vaníliás cukorral.
  7. A meggyzseléhez kompótot főzünk, jelen esetben a kész befőtt levét felmelegítjük, hozzáadunk cukrot, reszelt citromhéjat, belekeverjük a zselatint és kis lángon, folytonos keverés mellett melegítjük a zselatin felolvadásáig. Ekkor beleborítjuk a meggyet is. Összekeverjük. Hűtjük!
  8. A vajkrém hozzávalóit alaposan összekeverjük.
  9. Elkészítjük a tortát: A piskótát nagyon vékonyan megkenjük - a tetejét és oldalát is - vajkrémmel. Körbefóliázzuk dupla, magas fóliával, mintha sütőforma lenne. A vajkrémtől tökéletesen hozzátapad a fólia. Beleöntjük a túrókrémet, nem kell félni, hogy híg, mert keményre dermed. Hűtőbe rakjuk minimum 2 órára. (Én ez idő alatt készítem el a zselét.)
  10. Ha megdermedt, ráöntjük a zselét, és további 1 órára visszatesszük a hűtőbe. Ha kész, leszedjük a fóliát és az oldalát megszórjuk mandulaforgáccsal.

Megjegyzés:

  • A zselatin helyett használhatunk 1-1 zacskó vaniliás pudingot is.
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el