Mézes krémes, ahogy mi szeretjük...

2017.07.03

Nagyon régi, családi recept, olyan régi, mint a tál, ami állítólag a dédi mamáé volt. Mindig szilvalekvárral készítem, mert szeretjük a savanykás ízét. Nálunk ez a süti zserbó helyett készül, mert férjecském nem szereti a diót. Nagyon sokáig eláll hűvös helyen.

Hozzávalók:

A 4 db mézes laphoz

  • 2 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 6 ek méz
  • 2 ek tej
  • 27 g mézeskalács fűszerkeverék
  • 50 dkg finomliszt

A krémhez és a töltelékhez

  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál búzadara
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg szilvalekvár

A mázhoz

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 ek napraforgó olaj

Elkészítés:

  1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
  2. Hozzáadjuk a vajat, a szódabikarbónát, a mézet, a tejet, a mézes fűszerkeveréket, és gőz fölött sűrűre főzzük. Ez kb. 10 perc.
  3. A lisztet nyújtólapra öntjük, közepébe mélyedést formálunk, és beleöntjük a langyos mézes keveréket, majd óvatosan, de nagyon alaposan összegyúrjuk.
  4. Ha igényli a tészta, még lisztet lehet hozzáadni. Aránylag kemény tésztát kell kapnunk.
  5. Négy egyforma cipót formálunk belőle, melyeket egyesével kinyújtunk szép vékonyra. Levágjuk a széleit a tepsink méretére.
  6. A sütőkhöz adott tepsit megfordítjuk, sütőpapírral letakarjuk, és ezen sütjük egyesével a lapokat. Nagyon gyorsan megsül, kb. 7-8 perc/lap. Óvatosan lecsúsztatjuk egy másik sütőpapírra a megsült lapot. Ezt négyszer ismételjük.
  7. Minden mézeslap közé tegyünk sütőpapírt.
  8. A krémhez 3 dl tejjel, 3-4 ek búzadarával, a citrom reszelt héjával sűrű tejbegrízt főzünk, majd lehűtjük.
  9. A margarint habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral.
  10. Ha a tejbegríz teljesen kihűlt, hozzákeverjük a margarinos krémhez.
  11. Az első lapra krémet kenünk, erre tesszük a második lapot, melyre lekvárt kenünk, erre jön a harmadik lap, melyet újból krémmel kenünk meg, végül jön a negyedik lap.
  12. Ha idáig kész a sütink, letakarjuk tiszta konyharuhával, és egy éjszakára súlyt rakunk rá, hogy a krémek egyenletesen elosztódjanak a mézeslapok között.
  13. Másnap gőz fölött felolvasztjuk 2 ek olajjal a csokoládét, és még melegen megkenjük a sütink tetejét. Hűvös helyre tesszük.

Megjegyzés:

  • Sütési hőfok: 200°C
  • Mindenféle lekvárral készíthető, mi a savanykás lekvárokat részesítjük előnyben.
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el