Mézes krémes, ahogy mi szeretjük...
2017.07.03
![](https://e4a648d4c7.cbaul-cdnwnd.com/c5f82d3cac597c9e6e2c0cfbb364783c/200000147-92fd293f75/m%C3%A9zes-kr%C3%A9mes.jpg?ph=e4a648d4c7)
Nagyon régi, családi recept, olyan régi, mint a tál, ami állítólag a dédi mamáé volt. Mindig szilvalekvárral készítem, mert szeretjük a savanykás ízét. Nálunk ez a süti zserbó helyett készül, mert férjecském nem szereti a diót. Nagyon sokáig eláll hűvös helyen.
Hozzávalók:
A 4 db mézes laphoz
- 2 db tojás
- 15 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 6 ek méz
- 2 ek tej
- 27 g mézeskalács fűszerkeverék
- 50 dkg finomliszt
A krémhez és a töltelékhez
- 20 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 3 dl tej
- 4 evőkanál búzadara
- 1 citrom reszelt héja
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg szilvalekvár
A mázhoz
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 ek napraforgó olaj
Elkészítés:
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
- Hozzáadjuk a vajat, a szódabikarbónát, a mézet, a tejet, a mézes fűszerkeveréket, és gőz fölött sűrűre főzzük. Ez kb. 10 perc.
- A lisztet nyújtólapra öntjük, közepébe mélyedést formálunk, és beleöntjük a langyos mézes keveréket, majd óvatosan, de nagyon alaposan összegyúrjuk.
- Ha igényli a tészta, még lisztet lehet hozzáadni. Aránylag kemény tésztát kell kapnunk.
- Négy egyforma cipót formálunk belőle, melyeket egyesével kinyújtunk szép vékonyra. Levágjuk a széleit a tepsink méretére.
- A sütőkhöz adott tepsit megfordítjuk, sütőpapírral letakarjuk, és ezen sütjük egyesével a lapokat. Nagyon gyorsan megsül, kb. 7-8 perc/lap. Óvatosan lecsúsztatjuk egy másik sütőpapírra a megsült lapot. Ezt négyszer ismételjük.
- Minden mézeslap közé tegyünk sütőpapírt.
- A krémhez 3 dl tejjel, 3-4 ek búzadarával, a citrom reszelt héjával sűrű tejbegrízt főzünk, majd lehűtjük.
- A margarint habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral.
- Ha a tejbegríz teljesen kihűlt, hozzákeverjük a margarinos krémhez.
- Az első lapra krémet kenünk, erre tesszük a második lapot, melyre lekvárt kenünk, erre jön a harmadik lap, melyet újból krémmel kenünk meg, végül jön a negyedik lap.
- Ha idáig kész a sütink, letakarjuk tiszta konyharuhával, és egy éjszakára súlyt rakunk rá, hogy a krémek egyenletesen elosztódjanak a mézeslapok között.
- Másnap gőz fölött felolvasztjuk 2 ek olajjal a csokoládét, és még melegen megkenjük a sütink tetejét. Hűvös helyre tesszük.
Megjegyzés:
- Sütési hőfok: 200°C
- Mindenféle lekvárral készíthető, mi a savanykás lekvárokat részesítjük előnyben.