Sonkás-sajtos kosárka

2017.05.05

Nagytakarítás alkalmából előkerültek a régi kosárka formáim. Megörültem nekik, mert már rég nem sütöttem benne semmit.

Nagyon finomak lettek, természetesen frissen a legfinomabb. Kb. 20 db lesz belőle, persze függ a tészta vastagságától is.

Hozzávalók:

A linzer tésztához

  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 kk só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 db tojássárgája
  • 0.5 dl tej

A krémhez

  • 2 db tojásfehérje habnak felverve
  • 10 dkg mascarpone
  • 15 dkg sajt
  • 10 dkg sonka

Elkészítés:

  1. A linzer tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel, hogy egy félkemény tésztát kapjunk.
  2. A tésztát 2-3 órára hűtőbe tesszük. (Jómagam a tésztát előző este gyúrom be, így van ideje egy éjszakán át a hűtőben pihenni.)
  3. Amíg a tészta pihen, a tojásfehérjét is tegyük hűtőbe.
  4. A krémhez a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
  5. Sajtokat lereszeljük, és összekeverjük.
  6. A mascarpone krémet összedolgozzuk az apróra vágott sonkával és a reszelt sajtok 2/3 részével, majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét is.
  7. Ízesíthetjük sóval, borssal.
  8. A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és a kosárka formától 1 cm-rel nagyobb pohárral kiszaggatjuk.
  9. Beletesszük a kosárka formákba, eligazgatjuk, a széleit levágjuk (ha kilóg).
  10. Megtöltjük a sonkás-sajtos krémmel, tetejét megszórjuk a maradék sajttal.
  11. Előmelegített 170 fokos sütőben arany barnára sütjük.
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el