Sonkás-sajtos kosárka
2017.05.05

Nagytakarítás alkalmából előkerültek a régi kosárka formáim. Megörültem nekik, mert már rég nem sütöttem benne semmit.
Nagyon finomak lettek, természetesen frissen a legfinomabb. Kb. 20 db lesz belőle, persze függ a tészta vastagságától is.
Hozzávalók:
A linzer tésztához
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt
- 20 dkg vaj
- 1 kk só
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 2 db tojássárgája
- 0.5 dl tej
A krémhez
- 2 db tojásfehérje habnak felverve
- 10 dkg mascarpone
- 15 dkg sajt
- 10 dkg sonka
Elkészítés:
- A linzer tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel, hogy egy félkemény tésztát kapjunk.
- A tésztát 2-3 órára hűtőbe tesszük. (Jómagam a tésztát előző este gyúrom be, így van ideje egy éjszakán át a hűtőben pihenni.)
- Amíg a tészta pihen, a tojásfehérjét is tegyük hűtőbe.
- A krémhez a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
- Sajtokat lereszeljük, és összekeverjük.
- A mascarpone krémet összedolgozzuk az apróra vágott sonkával és a reszelt sajtok 2/3 részével, majd óvatosan belekeverjük a tojásfehérjét is.
- Ízesíthetjük sóval, borssal.
- A tésztát vékonyra kinyújtjuk, és a kosárka formától 1 cm-rel nagyobb pohárral kiszaggatjuk.
- Beletesszük a kosárka formákba, eligazgatjuk, a széleit levágjuk (ha kilóg).
- Megtöltjük a sonkás-sajtos krémmel, tetejét megszórjuk a maradék sajttal.
- Előmelegített 170 fokos sütőben arany barnára sütjük.