Tárkonyos raguleves
![](https://e4a648d4c7.cbaul-cdnwnd.com/c5f82d3cac597c9e6e2c0cfbb364783c/200000139-64cd265c64/t%C3%A1rkonyos-raguleves.jpg?ph=e4a648d4c7)
Ezt a receptet egy szakács barátunk adta meg. Először megijedtem a karamelltől, de mire kész lett a leves, olyan ízözön fogadott, hogy azóta csak így készítem el. Tulajdonképpen a sütibe is azért teszünk csipet sót, hogy kihozza az édes ízeket, hát itt a cukor hozza ki a zöldségek és a tárkony ízét. Nem lesz édes a leves tőle, sőt kompenzálja a citrom savas ízét. Sót és delikátot a szokásos mennyiségben rakok a levesbe. A marék tárkonyt friss, kertemben szedett tárkonyból teszem bele. Ha télen készítem, akkor 1 zacskónyi mennyiséget használok fel. Petrezselymet azért nem használok ehhez a leveshez, mert szerintem elveszi a tárkony ízét. Ne sokalljátok a zöldséget se bele, mert ettől lesz jó sűrű raguleves.
Hozzávalók:
- 100 dkg csirkemell filé
- 80 dkg sárgarépa
- 40 dkg fehérrépa
- 30 dkg zeller
- 20 dkg karalábé
- 50 dkg gomba
- 50 dkg zöldborsó
- 140 g konzerv csemegekukorica
- 10 dkg vöröshagyma
- 2 ek napraforgó olaj (vagy mangalica zsír)
- 1 ek cukor
- 1 evőkanál finomliszt
- só ízlés szerint
- ételízesítő ízlés szerint (elhagyható)
- őrölt bors ízlés szerint
- 2 ek tárkony apróra vágva
- 2 dl főzőtejszín
- ½ citrom leve
Elkészítés:
- A zöldségeket és a gombát megpucoljuk, megmossuk, és apróra vágjuk.
- A húst felkockázzuk.
- A hagymát és a tárkonyt megmossuk, és nagyon finomra vágjuk.
- Egy méretes fazékban, középlángon 1 ek cukrot világosbarnára karamellizálunk, kicsire vesszük a lángot, majd ráöntjük az olajat, és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a tárkony felét. Folyamatosan keverjük, nehogy leégjen.
- Rádobjuk a kockára vágott répát, fehérrépát, zellert, karalábét és a húst. Sózzuk, borsozzuk.
- Fedő alatt pároljuk 15 percig, majd rádobjuk a borsót, kukoricát és a gombát. Ezzel még további 10 percig pároljuk.
- Levesszük a fedőt, és 1 ek liszttel kicsit visszapirítjuk, majd felengedjük 3-4 l vízzel.
- Ízesítjük ételízesítővel, és kislángon még másfél óráig főzzük.
- A tejszínt elkeverjük az apróra vágott tárkony másik felével, és egy kevés forró levessel.
- Beletesszük a levesbe, és összeforraljuk pár perc alatt.
- A citrom levét tálaláskor adjuk hozzá.