Tárkonyos raguleves

2017.06.18

Ezt a receptet egy szakács barátunk adta meg. Először megijedtem a karamelltől, de mire kész lett a leves, olyan ízözön fogadott, hogy azóta csak így készítem el. Tulajdonképpen a sütibe is azért teszünk csipet sót, hogy kihozza az édes ízeket, hát itt a cukor hozza ki a zöldségek és a tárkony ízét. Nem lesz édes a leves tőle, sőt kompenzálja a citrom savas ízét. Sót és delikátot a szokásos mennyiségben rakok a levesbe. A marék tárkonyt friss, kertemben szedett tárkonyból teszem bele. Ha télen készítem, akkor 1 zacskónyi mennyiséget használok fel. Petrezselymet azért nem használok ehhez a leveshez, mert szerintem elveszi a tárkony ízét. Ne sokalljátok a zöldséget se bele, mert ettől lesz jó sűrű raguleves.

Hozzávalók:

  • 100 dkg csirkemell filé
  • 80 dkg sárgarépa
  • 40 dkg fehérrépa
  • 30 dkg zeller
  • 20 dkg karalábé
  • 50 dkg gomba
  • 50 dkg zöldborsó
  • 140 g konzerv csemegekukorica
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 2 ek napraforgó olaj (vagy mangalica zsír)
  • 1 ek cukor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • só ízlés szerint
  • ételízesítő ízlés szerint (elhagyható)
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 2 ek tárkony apróra vágva
  • 2 dl főzőtejszín
  • ½ citrom leve

Elkészítés:

  • A zöldségeket és a gombát megpucoljuk, megmossuk, és apróra vágjuk.
  • A húst felkockázzuk.
  • A hagymát és a tárkonyt megmossuk, és nagyon finomra vágjuk.
  • Egy méretes fazékban, középlángon 1 ek cukrot világosbarnára karamellizálunk, kicsire vesszük a lángot, majd ráöntjük az olajat, és hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és a tárkony felét. Folyamatosan keverjük, nehogy leégjen.
  • Rádobjuk a kockára vágott répát, fehérrépát, zellert, karalábét és a húst. Sózzuk, borsozzuk.
  • Fedő alatt pároljuk 15 percig, majd rádobjuk a borsót, kukoricát és a gombát. Ezzel még további 10 percig pároljuk.
  • Levesszük a fedőt, és 1 ek liszttel kicsit visszapirítjuk, majd felengedjük 3-4 l vízzel.
  • Ízesítjük ételízesítővel, és kislángon még másfél óráig főzzük.
  • A tejszínt elkeverjük az apróra vágott tárkony másik felével, és egy kevés forró levessel.
  • Beletesszük a levesbe, és összeforraljuk pár perc alatt.
  • A citrom levét tálaláskor adjuk hozzá.
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el